Brødremenigheden • Christiansfeld

Christiansfeld fylder 250 år i 2023 og kaldes også Brødremenighedens by, da den blev grundlagt af pietistiske herrnhutere fra Midttyskland i 1700-tallet.

Christiansfeld fylder 250 år i 2023 og kaldes også Brødremenighedens by, da den blev grundlagt af pietistiske herrnhutere fra Midttyskland i 1700-tallet.

Herrnhuterne var dygtige håndværkere, der byggede en enkel og smuk by. Nogle af husene var meget store, andre var mindre, men de var alle bygget i gule teglsten fra teglværkerne ved Flensborg Fjord og havde rødt tegl på taget.

Byen står nu her som en meget smuk og speciel by, stort set fuldkommen som den blev bygget i 1700-tallet.

De gamle håndværkstraditioner holdes også ved lige, bl.a. ved fremstilling af honningkager efter 200 år gamle, hemmelige opskrifter.

Christiansfeld blev i 2015 optaget på Unescos verdensarvsliste på grund af stedets traditioner og enestående arkitektur.

Christiansfeld er en af de bedst bevarede menighedsbyer i verden. Byen blev grundlagt i 1779. Unescos begrundelse for at optage Christiansfeld på verdensarvslisten er, at byen er et "unikt vidnesbyrd for en kulturel tradition, som stadig eksisterer,” og ”et enestående eksempel på en arkitektur som illustrerer et bestemt trin i menneskets historie”.

Vi kører først til Den Gamle Grænsekro, hvor de venter os med middag.

Herefter kører vi til Christiansfeld – den eneste Brødremenigheds by i Danmark. Her får vi en guidet rundvisning i byen, der bl.a. omfatter besøg i kirken, Brødremenighedens specielle kirkegård, Gudsageren og en spadseretur blandt de gamle historiske bygninger. Det hele krydres med Brødremenighedens historie, en fortælling om de gamle kakkelovne og de berømte Christiansfelder-Honningkager.

Vi slutter dagen af med kaffe og Honningkage på Den Gamle Grænsekro.

Der er ingen planlagte afgange