Mandø

Kom med til øen der er på UNESCOs Verdensarvsliste.

Ude i Vadehavet ligger øen Mandø, hvor du kan se til verdens ende - når man kører op over diget ved Vester Vedsted og ser Låningsvejen forsvinde ude i horisonten, føler man virkelig, at man er kommet til verdens ende og det er i sig selv noget, der maner til eftertænksomhed.

Det er ikke svært at forstå, hvorfor området, der er en del af det største tidevandsområde i verden, er på UNESCOs Verdensarvsliste og dermed anses for at have en enestående og universel værdi for hele menneskeheden.

Mandø har sin helt egen døgnrytme, som også præger de fastboendes liv. Selvom den nærmeste by, Vester Vedsted, kun er 11 kilometer væk, er der mentalt langt for øens venlige og stolte indbyggere. Farvede pæle markerer en rækkeruter, hvor naturen og fuglelivet generøst viser sig frem, og fårene græsser på digerne. Sandbanken Koresand sydvest for øen er i sig selv en tur værd. Her er det muligt at finde rav, tage en dukkert i Vesterhavet og se på sæler.

Mandø Kirkes historie er præget af naturens til tider voldsomme luner. Stormfloder tog øens to første kirker i 1500 og 1600-tallet, og belært af fortiden er den nuværende, hvidkalkede kirke fra 1639 bygget på øens højeste punkt. Byen er nu beskyttet af et havdige, så Mandø-boerne kan imødese elementernes rasen uden at frygte for deres eget og dyrenes liv.

Tidevandsøen er 7,63 km² stor og beliggende i Vadehavet mellem Rømø og Fanø. Tilsammen udgør de tre øer den danske del af skanseøerne, som beskytter vadehavet mod Vesterhavets kræfter. Øen har ca. 30 indbyggere.

Vi kører med en kaffepause undervejs til Vester Vedsted, hvorfra vi tager ”Mandøbussen” de sidste 11 km til Mandø. Heraf går de 6 km gennem Vadehavet.

Vi starter med at tage på restaurant Vadehavet hvor vi skal have en dejlig sommer-menu inden vi får en spændende guidet rundtur på øen.

Inden vandet stiger, går det ved kl. 16.00 tiden, retur til fastlandet med Mandøbussen,

På vej hjem i vores ”egen” bus nyder vi en sandwich inden vi kommer til vore hjembyer.

Der er ingen planlagte afgange